Begraafplaatsen en crematoria

Hieronder vindt u informatie over begraafplaatsen en crematoria in Amsterdam en omgeving. Hier, maar natuurlijk ook op andere locaties kan ik de uitvaart voor u organiseren. Wilt u informatie over een locatie die hier niet vermeld wordt, dan geef ik u dat graag. U kunt mij bereiken via 06 52656588.
Overigens bent u helemaal vrij in de keuze waar u een afscheidsbijeenkomst of condoleance plaats laat vinden. Dat kan in een aula, maar het  favoriete café, een theater, de sportkantine, bij u thuis, in de eigen tuin of in het bos waar de overledene zo gelukkig was.... het is allemaal mogelijk. Het belangrijkste is dat de plek bij de overledene en de naasten past en dat de locatie open staat voor een afscheidsbijeenkomst.

Zorgvlied

Herdenkingspark Westgaarde

De Nieuwe Ooster

Zorgvlied is één van de bekendste begraafplaatsen in Nederland en ligt aan de oever van de Amstel. Sinds 2007 is Zorgvlied een Rijksmonument. De begraafplaats hoort officieel bij de gemeente Amstelveen. 

Sinds 2016 is cremeren op Zorgvlied mogelijk in het Crematorion. 

Zorgvlied heeft een grote aula met 80 stoelen in een u-opstelling, zodat iedereen rondom de kist zit. Er is ruimte om te staan, waardoor in totaal voor ongeveer 150 mensen plek is.
Een andere, kleine ruimte op Zorgvlied is het Chalet en er is een buitenaula. 

Herdenkingspark Westgaarde is groen en modern. Hier kunt u terecht voor begraven en cremeren. Er zijn verschillende ruimtes, waarvan de grootste maar liefst 135 stoelen en 300 staplaatsen heeft. De kleinste is een intieme ruimte voor max 15 personen. 

Herdenkingspark Westgaarde heeft meerdere verstrooivelden, waaronder een Ajax-herdenkingsveld. De  begraafplaats heeft grafvelden voor algemene, privé en luxe graven. Daarnaast zijn er diverse Islamitische grafvelden en is er een verzorgingsruimte voor rituele bewassingen.

De Nieuwe Ooster is de gemeentelijke begraafplaats van Amsterdam. Het groene en monumentale gedenkpark biedt mogelijkheden voor begrafenis- en crematieplechtigheden in grote of kleine kring, voor rouwbezoek en voor de condoleance na afloop. Een grote variatie aan grafvakken, urnentuinen en strooiplekken maakt van De Nieuwe Ooster een plek voor iedereen. 
De aula biedt 70 mensen een zitplaats.

De Nieuwe Noorder

Andere begraafplaatsen en crematoria

Natuurbegraafplaatsen

De Nieuwe Noorder is door de bescheiden omvang en de landelijke ligging pal aan het Noord-Hollands kanaal een intieme begraafplaats die door de verscheidenheid aan bijzondere beplanting het hele jaar door prachtig groen is. 

Door het gebruik van veel glas en lichtgetinte, natuurlijke materialen wekt het gebouw waarin de aula is gevestigd een ruimtelijke indruk. Van buiten stroomt het licht door de hooggeplaatste ramen in de half gebogen dakkappen naar binnen. Je hebt overal uitzicht op de lucht, het groen en het water rondom.

In Amsterdam west zijn twee kleine begraafplaatsen te vinden: Sint Barbara in het Westerpark en Vredenhof, tegenover de Westergasfabriek. Bij beide is het mogelijk een afscheidsbijeenkomst te organiseren. Sint Barbara beschikt over een aula voor met maximaal 140 zitplaatsen en De Westervilla bij Vredenhof biedt ruimte voor maximaal 70 belangstellenden.
In zuid vindt u de Rooms Katholieke Begraafplaats Buitenveldert met onder andere een eigen kapel met 150 zitplaatsen.
Ook voor cremeren zijn er alternatieven. Wel zijn deze buiten Amsterdam, zoals in Laren, op een landgoed bij Beverwijk en een duurzaam crematorium in Almere.

Een natuurbegraafplaats is een begraafplaats waar overleden personen op een natuurlijke manier in een graf of urn kunnen worden begraven. De graven zijn niet, zoals bij een traditionele begraafplaats in rijen aangelegd, maar liggen schijnbaar willekeurig verspreid over een natuurlijk terrein. Ze zijn niet gemarkeerd of alleen met een schijfje hout of zwerfkei en gaan gaan zo op in het landschap.
Begraven wordt in natuurlijke, biologisch afbreekbare materialen. In tegenstelling tot normale graven is het graf in principe eeuwigdurend.
Natuurbegraafplaatsen zijn met name in het oosten van Nederland te vinden, maar er komen er steeds meer bij, verspreid over het land. De dichtstbijzijnde voor Amsterdam is Geestmerloo, vlakbij Alkmaar.