Groene uitvaart

Zolang humusatie/veraarden* nog niet is toegestaan, is het onvermijdelijk dat een uitvaart het milieu belast. Hieronder vindt u enkele suggesties om deze belasting te reduceren.

- Bij het kiezen tussen begraven en cremeren is de keuze om begraven te worden op een natuurbegraafplaats de meest milieuvriendelijke keuze.
- Het lichaam dient bedekt te zijn tijdens de uitvaart. Dat betekent dat een doek, oftewel wade, ook voldoet. U kunt ook kiezen voor een mand van snelgroeiend materiaal als wilgentenen. Of voor een kist gemaakt van (eigen) resthout.
- Let bij het kiezen van de kleding voor uw dierbare op het materiaal waarvan de kleding is gemaakt. Natuurlijke materialen als katoen, zijde en wol leveren minder milieubelasting op.
- Voor de uitnodigingen kunt u denken aan gerecycled of ongebleekt papier of ervoor kiezen iedereen digitaal uit te nodigen.
- Lokale producten belasten over het algemeen het milieu minder. Veel cateraars werken hiermee en kunnen u informeren.
- Carpoolen is juist bij een uitvaart een mooie keuze.
- Het telen van bloemen belast het milieu. U zou kunnen kiezen voor een alternatief, zoals bloemen uit eigen tuin.
- Het materiaal voor een grafsteen wordt dikwijls uit verre landen gehaald. Laat u bij de keuze van een grafmonument informeren over de herkomst van het materiaal.


* Humusatie of Veraarden is een gecontroleerd proces waarbij het lichaam van de overledene wordt verteerd dankzij de micro-organismen van de levende toplaag van onze aarde in combinatie met onze eigen bacteriën en een hoop organische materie die werd voorbereid door gecertificeerde humusatorenNa 12 maanden zijn de stoffelijke resten omgevormd tot een gezonde en vruchtbare humus. Momenteel spant een aantal mensen zich in om deze manier van lichaamsbestemming toegestaan te krijgen.