Kisten, manden en wades

In Nederland is het verplicht het lichaam te bedekken bij een begrafenis of crematie. Binnen dat gegeven is veel mogelijk. De wade, een grote doek waarin het lichaam wordt gewikkeld, is echt in opkomst. Of manden van natuurlijk, snelgroeiende materialen als wilgentenen of bamboe. Kisten worden ook steeds vaker gemaakt van natuurlijk hout of van bijvoorbeeld karton. Hieronder enkele voorbeelden, slechts een fractie van wat er verkrijgbaar is.

 

Kisten

Manden

Wades

De keuze aan kisten is enorm. Van klassieke houten kisten tot bouwpakketjes. U kunt een kist laten beschilderen of een foto op de kist laten aanbrengen, zie bijvoorbeeld de kisten van Beerenberg. Of kiezen voor iets dat de familie zelf kan inkleuren, bijvoorbeeld Kleur je kist. Ook zijn er steeds meer kisten die een meer natuurlijke uitstraling hebben, zoals de natuurkisten van Biesvelden, of helemaal aan de wensen worden aangepast of samen gemaakt worden, bijvoorbeeld Emotiekist.

Manden worden vaak gemaakt van een snelgroeiende plant of boom en zijn daarmee een duurzamer alternatief. 
Materialen zijn onder andere wilgentenen, rotan, bamboe en bananenblad.

Net als bij kisten, kunnen de manden bekleed worden, bijvoorbeeld met ongebleekte katoen. Of u kunt er zelf bekleding inleggen, bijvoorbeeld een favoriete deken.

Wades zijn steeds meer verkrijgbaar en altijd gemaakt, van zachte, natuurlijk stoffen. Bijvoorbeeld de wades van Wikkelgoed.
Hebt u zelf een grote doek liggen of bent u in de mogelijkheid een paar doeken aan elkaar te maken, dan kunt u dit als wade gebruiken om uw dierbare mee te omhullen. 
De wade wordt gecombineerd met een baar of schaal, bijvoorbeeld een gevlochten schaal van wilgentenen of een baar van bamboe of van hout.

 

NaLief uitvaartbegeleiding Algemene voorwaarden